Wat is Duurzaamheidskaart?

05-02-2025

Wat is Duurzaamheidskaart?

Duurzaamheidskaart is een innovatief platform dat tientallen gemeenten, waterschappen en provincies ondersteunt bij de energietransitie en het behalen van hun duurzaamheidsdoelstellingen. Het platform wordt ontwikkeld door MapGear in samenwerking met diverse partners, en is gebaseerd op haar kaartsoftware GeoApps.

Het begon als een eenvoudige Zonnekaart, waarmee burgers hun eigen adres konden opzoek om inzicht kregen in de potentie voor zonnepanelen op hun eigen dak. Zo wisten zij precies hoeveel energie zij op konden wekken, en wat de terugverdientijd zou zijn.

Naarmate de uitdagingen rondom energietransitie en klimaatadaptatie complexer werden, is het platform verder ontwikkeld en uitgebreid met extra modules. Hierdoor biedt Duurzaamheidskaart niet alleen visuele tools en overzichtelijke dashboards, maar ook diepgaande analyses die zowel burgers als beleidsmakers helpen om lokale duurzaamheidskansen in kaart te brengen en te vergelijken.

De Duurzaamheidskaart Pro

Duurzaamheidskaart Pro is de variant van Duurzaamheidskaart die speciaal is ontwikkeld voor beleidsmakers. Via Duurzaamheidskaart Pro krijgen beleidsmakers toegang tot geavanceerde kaartviewers en dashboards, waarmee zij effectief data-analyses kunnen uitvoeren en rapportages kunnen genereren. Dit stelt hen in staat om strategisch te sturen op basis van betrouwbare data. Onder andere thema’s zoals warmtetransitie, verduurzaming van woningen, energiearmoede, netcongestie en klimaatadaptatie komen aan bod. Dankzij deze uitgebreide informatie kunnen beleidsmakers nauwkeurig de return on investment (ROI) van genomen maatregelen berekenen en bijsturen waar dat nodig is.

Zonnepotentie in kaart

Welke modules biedt Duurzaamheidskaart?

Binnen Duurzaamheidskaart zijn verschillende modules geïntegreerd die elk een specifiek aspect van de energietransitie en duurzaamheid adresseren. Zo kan uw organisatie zelf bepalen welke modules relevant zijn en deze opschalen om integraal inzicht te verkrijgen in de ruimtelijke data rondom energie en andere duurzaamheidsvraagstukken. Neem bijvoorbeeld het voorbeeld van Wijkatlas Rotterdam, waarin data over energieopwekking, warmtevoorziening en vergroening op wijkniveau overzichtelijk wordt gepresenteerd.

Zon Inzicht

Zon Inzicht is bedoeld voor zowel burgers als beleidsmakers en toont gedetailleerd de mogelijkheden voor zonne-energie. Duurzaamheidskaart voert jaarlijks nauwkeurige zonnepaneeldetecties – de Zonnemonitor – voor provincies zoals Limburg en Utrecht uit. Met deze module visualiseert Duurzaamheidskaart direct waar de potentie voor zonnepanelen optimaal benut worden, waardoor burgers zelf inzicht krijgen via de Zonnekaart en beleidsmakers strategische keuzes kunnen maken. Daarbij hebben zij ook inzicht in bijvoorbeeld CBS-data en netcongestie per pand.

Zo gebruikt Provincie Drenthe de module in samenwerking met gemeenten en partners binnen de Regionale Energiestrategie. Lees daarover hier meer of ga naar de Zon Inzicht pagina.

Zon inzicht in Duurzaamheidskaart
Zon inzicht in Duurzaamheidskaart

Warmte Inzicht

Eén van de thema’s van Duurzaamheidskaart is Warmte, of beter gezegd Omgevingswarmte. Deze omvat kaartlagen die inzicht geven in waar duurzame omgevingswarmte binnen een gemeente kan worden benut. Denk hierbij aan aquathermie (energie uit afval-, oppervlakte- of drinkwater) en riothermie (warmte uit riolering). Deze module helpt gemeenten zoals Stein en Leiden om de potentie voor alternatieve warmtevoorziening, zoals aqua- en riothermie te beoordelen. Met betrouwbare data van Syntraal kunnen beleidsmakers gedetailleerde analyses uitvoeren rondom warmtevraag en -aanbod om daarmee te bepalen waar investeringen in duurzame warmte het meest rendabel zijn. Meer details vindt u op de Warmte Inzicht pagina.

Groen Inzicht

Gemeenten zetten Groen Inzicht in om het bestaande groen in kaart te brengen en de effectiviteit van vergroeningstrategieën te evalueren. Met behulp van de 3-30-300 vuistregel krijgen beleidsmakers inzicht in de groenvoorziening. Bijvoorbeeld in hoeveel bomen, bladerdek en groene ruimtes aanwezig zijn in verschillende wijken. Dit helpt hen bij het prioriteren van investeringen in de groene infrastructuur en het verbeteren van de stedelijke leefomgeving. Lees verder op de Groen Inzicht pagina.

Hitte Inzicht

Hitte Inzicht biedt inzicht in de gebieden waar hitte-eilanden optreden en waar de effecten van extreme temperaturen het meest merkbaar zijn. Deze module is essentieel voor gemeenten die streven naar een hittebestendige stedelijke omgeving. Door de intensiteit en de locatie van hitte-eilanden duidelijk in beeld te brengen, worden er gerichte maatregelen genomen om de leefbaarheid te verbeteren en de gevolgen van hittegolven te beperken. Bekijk de module op de Hitte Inzicht pagina.

Duurzaamheidskaart Module Hitte op mobiele apparaten
Duurzaamheidskaart Module Hitte op mobiele apparaten

Woningverduurzaming & Isolatie

In Duurzaamheidskaart is ook geodata rondom woningverduurzaming te visualiseren. Zo helpt het gemeenten zoals Gennep om inzicht te krijgen in energielabels, vastgoedkenmerken en om de benodigde stappen te nemen om woningen te verbeteren. Via dit systeem kunnen beleidsmakers per buurt achterstanden identificeren, energiearmoede in kaart brengen en de effectiviteit van subsidieregelingen zoals de ‘Lokale Aanpak Isolatie’ monitoren, waardoor gerichte en efficiënte interventies mogelijk zijn.

Klimaatadaptatie Monitor

Tevens biedt Duurzaamheidskaart een Klimaatadaptatie Monitor. Dit biedt u inzicht in de voortgang van klimaatmaatregelen. Deze module maakt gebruik van geavanceerde data-analyse om te visualiseren hoe effectief de genomen initiatieven zijn in het reduceren van klimaatrisico’s. Zo signaleert u trends, kunt u knelpunten identificeren en waar nodig extra maatregelen treffen. Lees meer over de Klimaatadaptatie Monitor.

Asbestdakenkaart

De Asbestdakenkaart biedt gemeenten en omgevingsdiensten de mogelijkheid om asbesthoudende dakbedekkingen in kaart te brengen. Met behulp van geavanceerde data-analyse en interactieve kaarttools identificeert Asbestdakenkaart op welke locaties asbestdaken aanwezig zijn. Zo worden risico’s snel ingeschat. Dit maakt het mogelijk om tijdig interventies in te plannen en de veiligheid voor bewoners te waarborgen. Bovendien kunnen burgers via de tool aangeven of asbestdaken al gesaneerd zijn of nog actie vereisen, wat bijdraagt aan een completer en actueel overzicht van de actuele situatie in de regio.

Meer weten over Duurzaamheidskaart?

Wilt u meer weten over hoe Duurzaamheidskaart u kan helpen bij het realiseren van uw duurzaamheidsdoelstellingen? Heeft u advies nodig over de inzet van geodata in de energietransitie? Of heeft u innovatieve ideëen waarover wij mee kunnen denken? Neem dan contact met ons op! Plan geheel vrijblijvend een demo in of stuur een e-mail naar info@duurzaamheidskaart.nl.

Duurzaamheidskaart op mobiele apparaten

Neem contact met ons op!

Wilt u weten wat wij voor uw organisatie kunnen betekenen? Neem dan gerust contact met ons op voor een vrijblijvende demo. Heeft u bijzondere wensen? Geen probleem! Laat hier uw gegevens achter, dan maken wij een afspraak om uw wensen te bespreken.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.