Het geheim achter de succesvolle samenwerking met Syntraal

20-02-2024

Bij Duurzaamheidskaart.nl streven we naar een duurzamere leefomgeving door lokale overheden betrouwbaar inzicht te bieden in kansen voor verduurzaming. Actuele data vormen de sleutel, en daarom werken we nauw samen met diverse onafhankelijke data-partners. Zij leveren specifieke gegevens die per gemeente of provincie worden verzameld of geproduceerd, gecombineerd met openbare landelijke bronnen zoals PDOK en de Klimaateffectatlas.

Eén van de thema’s van Duurzaamheidskaart is Warmte, of beter gezegd Omgevingswarmte. Deze omvat kaartlagen die inzicht geven in waar duurzame omgevingswarmte binnen een gemeente kan worden benut. Denk hierbij aan aquathermie (energie uit afval-, oppervlakte- of drinkwater) en riothermie (warmte uit riolering). Sinds onze oprichting werken we nauw samen met kennisleverancier Syntraal om deze doelen te verwezenlijken.

Simon Bos, de expert van het eerste uur in duurzame omgevingswarmte
Simon Bos, Consultant Energietransitie & Aquathermie bij Syntraal, is al sinds de ontdekking van duurzame omgevingswarmte nauw betrokken bij dit boeiende onderwerp. Als we met hem praten, raakt hij al snel enthousiast over de enorme potentie van omgevingswarmte en waarom deze energiebron, hoewel nog wat onbekend voor sommigen, vaker zou moeten worden benut.

“Gelukkig zien we bij Syntraal dat omgevingswarmte in Nederland steeds meer bekendheid krijgt,” vertelt Simon. “Sommige van onze opdrachtgevers, zoals gemeenten en waterschappen, hebben de potentie al ontdekt en zijn zelfs al bezig met concrete projecten. Maar andere gemeenten zijn zich nog niet volledig bewust van de mogelijkheden. Met onze omgevingswarmtekaarten brengen we daar verandering in.”

Inmiddels is Simon uitgegroeid tot een van de meest vooraanstaande experts op dit gebied in Nederland. “Bij Syntraal maken we al jarenlang gedetailleerde kaarten voor onze opdrachtgevers, waarin de warmtevraag van gebouwen en het potentiële aanbod van oppervlaktewater en afvalwater in de omgeving nauwkeurig wordt weergegeven. Door de ontwikkeling van diverse GIS-rekenmodellen kunnen we deze informatie snel en accuraat per gebied in kaart brengen. We hebben dus absoluut de nodige ervaring op dit gebied opgebouwd.”

Waarom gekozen voor Duurzaamheidskaart?
Simon is enthousiast over de samenwerking met Duurzaamheidskaart. “Wat deze samenwerking zo fantastisch maakt, is dat we onze expertise niet langer presenteren in de vorm van saaie rapporten, maar als een interactieve kaartapplicatie met een gebruiksvriendelijk dashboard,” legt hij uit. “We hebben gemerkt dat deze aanpak veel effectiever is, omdat zelfs mensen zonder technische of GIS-kennis er gebruik van kunnen maken. Duurzaamheidskaart vormt voor veel van onze klanten inmiddels een essentiële basis voor beleidsvorming én uitvoering.”

Simon signaleert een duidelijke verschuiving in de behoeften van opdrachtgevers, van “kaarten die inzicht geven” naar “tools met handelingsperspectief” die daadwerkelijk kunnen helpen bij het uitvoeren van beleid. “In de afgelopen jaren waren veel gemeenten druk bezig met het opstellen van hun Transitievisie Warmte,” vervolgt hij. “Elke gemeente moet zo’n visie opstellen en hierin aangeven hoe ze in de toekomst gebouwen willen voorzien van duurzame warmte, in plaats van fossiele brandstoffen. Onze data vormde vaak de basis voor de technische paragraaf van deze visies. Zowel gemeenten als adviesbureaus schakelden ons vaak in. Nu zijn de meeste gemeenten klaar met hun visie en willen ze concreet aan de slag. Daarvoor worden nu Wijkuitvoeringsplannen opgesteld.”

Simon is uiterst tevreden over de bijdrage die Duurzaamheidskaart in deze fase kan leveren. “Duurzaamheidskaart werkt volledig interactief, waardoor gebruikers diep kunnen inzoomen op potentiële projectgebieden. Ook kan er per locatie of gebied een doorrekening worden gemaakt inclusief PDF-rapportage. Hiermee vormt het een geweldige basis voor het opstellen van Wijkuitvoeringsplannen. Er hoeft niet steeds opnieuw gerekend te worden; gemeenten (of ingehuurde bureaus) kunnen zelf de benodigde analyses maken voor elke gewenste business case.”

Duurzaamheidskaart zorgt voor besparing van tijd én kosten
“Onze aanpak bewijst zijn succes, vooral door hoe organisaties zoals Waternet de Duurzaamheidskaart benut,” vertelt Simon. “Deze organisatie stelt de tool beschikbaar aan initiatiefnemers zoals projectontwikkelaars, woningcorporaties en particulieren, met de vereiste dat elk initiatief eerst door de Duurzaamheidskaart wordt doorgerekend en van een analyserapport wordt voorzien.” Deze digitale werkwijze bespaart Waternet niet alleen tijd maar ook geld. “In deze krappe arbeidsmarkt merken we dat deze aanpak ervoor zorgt dat eenvoudig werk niet onnodig veel tijd kost en dat mensen zich meer op de inhoud kunnen concentreren.”

Combineren van thema’s voor integraal inzicht
“Gemeenten gebruiken Duurzaamheidskaart steeds vaker als een combinatie van meerdere thema’s,” legt Simon uit. “Met de warmtetransitie in gedachten, waarbij gebouwen niet langer worden verwarmd met gas maar met duurzame energie, is extra elektriciteit vaak nodig, bijvoorbeeld voor warmtepompen in woningen. Het mooie is dat Duurzaamheidskaart verschillende kaartlagen van deze thema’s combineert, zodat je per gebied niet alleen de omgevingswarmte kunt analyseren, maar ook de potentie van zonne-energie en zelfs eventuele netcongestie kunt meenemen. Deze integrale aanpak is echt een pluspunt en uniek aan Duurzaamheidskaart.”

Toekomstige ontwikkelingen en dromen
“De ontwikkelingen op het gebied van GIS gaan snel,” vertelt Simon. “We volgen deze op de voet en passen ze toe om steeds betere omgevingswarmtekaarten te maken. Onze analyses werken zo goed en snel dat we zelfs grotere gebieden, soms zelfs heel Nederland in één keer, kunnen doorrekenen.” De droom? “Om dit in de toekomst volledig te automatiseren en op te schalen naar landelijke dekking, zodat elke berekening is gebaseerd op dezelfde brongegevens en uitgangspunten.

Meer weten?
Wil je meer weten over de mogelijkheden van Duurzaamheidskaart of specifiek over de omgevingswarmtekaart van Syntraal? Neem dan contact met ons op via info@duurzaamheidskaart.nl

#Duurzaamheidskaart #Omgevingswarmte #Innovatie #Transitievisiewarmte #Wijkuitvoeringsplannen #Syntraal #Duurzaamheid 🌿

Neem contact met ons op!

Wilt u weten wat wij voor uw organisatie kunnen betekenen? Neem dan gerust contact met ons op voor een vrijblijvende demo. Heeft u bijzondere wensen? Geen probleem! Laat hier uw gegevens achter, dan maken wij een afspraak om uw wensen te bespreken.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.