Duurzaamheidskaart: Navigeren naar zonne-energie doelen

30-04-2024

Gemeenten willen inzicht in kansen én knelpunten bij zonne-energie
Veel gemeenten gebruiken nu de Duurzaamheidskaart om specifieke stappen te zetten richting hun doelen voor zonne-energie, vooral als het gaat om projecten waarbij zonnepanelen op daken worden geplaatst. Deze tool biedt niet alleen inzicht in de potentiële omvang van zonne-energie, maar ook in de groei van zonnepanelen per gebied of doelgroep. Diverse tools en kaarten worden ingezet ter ondersteuning van stimuleringsmaatregelen of bij het monitoren van doelstellingen. Ondanks de goede bedoelingen en positieve effecten van zonnepanelen, kunnen ze op bepaalde locaties toch ook problemen veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan gebieden waar het elektriciteitsnet overbelast is of op monumentale gebouwen.

‘Geen zonnepanelen in onze historische binnenstad’
De gemeente Deventer maakt al geruime tijd gebruik van de Zonnekaart, een website die inwoners dagelijks inzicht biedt in de mogelijkheden voor zonnepanelen op hun dak. Onlangs heeft de gemeente Duurzaamheidskaart opdracht gegeven om de Zonnekaart aan te passen voor gebouwen in de binnenstad van Deventer. Hoewel de daken van deze gebouwen op zich geschikt zijn voor zonnepanelen, zijn ze vanwege welstandseisen toch niet wenselijk. Dit geldt met name voor monumentale of visueel beeldbepalende gebouwen. Op sommige historische panden zijn zonnepanelen wel mogelijk, maar alleen indien ze niet zichtbaar zijn vanaf de straat. Momenteel wordt er gewerkt aan een nieuwe versie van de Zonnekaart, waarin het advies per gebouw is aangepast aan de specifieke vereisten van elk gebouw.

Wat betreft de technische aanpak wordt er gekozen voor een duurzame oplossing. ‘We zullen de kaartlagen in de nieuwe Zonnekaart direct koppelen aan de geografische data van de gemeente Deventer. Deze data bevatten de actuele welstandseisen per gebouw. Door deze aanpak kunnen we ervoor zorgen dat altijd het juiste advies wordt gegeven aan de eigenaar van het gebouw, zelfs als de welstandseisen of monumentenstatus in de tussentijd mochten veranderen,’ aldus Wouter Goedhart, projectleider voor de nieuwe Zonnekaart van Deventer. Met de nieuwe Zonnekaart hoopt gemeente Deventer te voorkomen dat gebouweigenaren zich vergissen bij het plaatsen van zonnepanelen op daken waar dit niet gewenst is, zoals bij de prachtige skyline van Deventer.

Neem contact met ons op!

Wilt u weten wat wij voor uw organisatie kunnen betekenen? Neem dan gerust contact met ons op voor een vrijblijvende demo. Heeft u bijzondere wensen? Geen probleem! Laat hier uw gegevens achter, dan maken wij een afspraak om uw wensen te bespreken.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.