Klimaathulp aan gemeenten

13-09-2023

Gisteren werd mijn aandacht getrokken door het Radio 1 programma Nieuws en Co.

Onderweg van Assen naar het westen beluisterde ik een item over het nieuws dat gemeenten (en provincies) veel moeite hebben met het uitvoeren van de plannen van de energie transitie. Het onderzoek door de redactie van het programma Nieuwsuur onder 20 gemeenten en alle provincies. De uitkomst geeft aan dat gemeenten dit ingewikkeld vinden en vaak commerciĆ«le bureaus inschakelen. En dat het maken en uitvoeren van deze plannen veel menskracht en denkkracht kost.

Nu even terug naar de reden dat ik in Assen was; het toeval wil dat ik juist deze middag in deze stad was om met professionals van verschillende gemeenten stil te staan bij het onderwerp “de groene klimaatadaptieve stad, hoe doe je dat?” Samen met Specialisten van TAUW en Duurzaamheidskaart.nl zijn wij aan de slag gegaan met deze opgave. Ook werd de (mede-) door TAUW ontwikkelde Landelijk Maatlat besproken de werkwijze van gemeentes en de informatieproducten die wij aan het ontwikkelen zijn.

Landelijke maatlat voor een groene klimaatadaptieve gebouwde omgeving

Het doel is om grip te krijgen op deze uitdagingen en vanuit een goed inzicht monitoring kunnen doen op de voortgang en impact van de geplande of gerealiseerde ingrepen.

Uit de middag kan ik alleen maar concluderen dat er perspectief is en dat gemeenten prima op deze onderdelen aan het stuurwiel kunnen blijven. Iedereen is meer dan gemotiveerd om aan de slag te gaan. En ja slimme inzet van medewerkers is een uitdaging waar veel organisaties voor staan, maar met een combinatie van eigen kennis, externe kennis en slimme informatieproducten ben ik ervan overtuigd dat wij met zijn allen de uitdaging aan kunnen gaan.


Gepubliceerd door

Dominque Goes

Relatiemanager Duurzaamheidskaart

Neem contact met ons op!

Wilt u weten wat wij voor uw organisatie kunnen betekenen? Neem dan gerust contact met ons op voor een vrijblijvende demo. Heeft u bijzondere wensen? Geen probleem! Laat hier uw gegevens achter, dan maken wij een afspraak om uw wensen te bespreken.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.