“Investeer belastinggeld in actie, niet in dure beleidsrapporten”

23-09-2024

Nederlandse gemeenten investeren aanzienlijk in de energietransitie en klimaatadaptatie. Zo wordt veel tijd en geld gestoken in beleid gericht op verbeterde isolatie en duurzame verwarmingssystemen voor gebouwen, maar ook maatregelen om openbare ruimtes klimaatbestendig te maken tegen hittestress, droogte en wateroverlast. Ondanks deze inspanningen ontstaat steeds vaker de kritische vraag: wordt ons belastinggeld werkelijk effectief ingezet, of blijft het vooral steken in beleidsdocumenten zonder daadwerkelijke impact?

Te veel geld gaat nu naar beleid

In de praktijk blijkt dat gemeentelijke investeringen in duurzaamheid en klimaatadaptatie vaak terechtkomen bij adviesbureaus of ingehuurde consultants. Gemeenten besteden veel geld aan beleidsrapporten omdat ze vaak zelf de interne kennis of capaciteit missen.

Daar hoeft niets mis mee te zijn, maar resultaat blijft vaak uit. Investeringen in verduurzaming leveren meer resultaat op, wanneer betrokkenen niet enkel worden afgerekend op geleverde inspanning, maar ook op concreet behaald resultaat. Deze formule wordt in de praktijk al langer toegepast, bijvoorbeeld bij subsidieverstrekking voor particuliere woningverbetering. Particulieren krijgen subsidie pas uitgekeerd wanneer is aangetoond dat er daadwerkelijk maatregelen zijn uitgevoerd en welke meetbare resultaten dit oplevert. Zo wordt voorkomen dat belastinggeld wordt besteed aan zaken waarvan op voorhand niet duidelijk is welke concrete resultaten er zijn.

Verduurzamingsplatform: sturen op resultaat in plaats van inzet

Een logische vraag is: waarom geldt deze aanpak niet voor publieke investeringen in duurzaamheid en klimaatadaptatie? Aangezien degelijke investeringen betrekking hebben op collectieve maatregelen en vaak gaan over gebieden, maakt dit het lastiger. Vaak ontbreekt het aan meetmethodes om resultaten te meten. Ter voorbeeld: het meten van concrete resultaten van hittebeperkende maatregelen is lastiger dan bij het isoleren van woningen.

Toch geloven wij dat ook publieke investeringen beter gemonitord zouden moeten worden. Daarom ontwikkelden wij de nieuwe dienst: verduurzamingsplatform. Dit betreft een centrale geografische registratie waarin behaalde resultaten gebiedsgericht gemonitord worden, bijvoorbeeld aan de hand o.a. van energielabels . Door de voortgang continu en buurtgericht te meten ontstaat een beter inzicht in de concrete resultaten van ingeschakelde adviesbureaus, energiecoaches en installateurs. Een belangrijke voorwaarde is dat deze bedrijven (net als particulieren) verplicht worden om zowel voor- als achteraf de juiste bewijslast aan te leveren.

Voorbeelden uit de praktijk

Dergelijke voorbeelden zijn bijvoorbeeld het aanleveren van real-time data (door energiecoaches) van hun campagnes ter stimulering van inwoners tot het realiseren van woningisolatie. Of een adviesbureau kan bijvoorbeeld voortgang en data wat betreft energielabels en behaalde energiebesparing aanleveren, zodat je als subsidieverstrekker altijd inzicht hebt in de status van projecten en de realisatie per adres, waardoor je nauwkeurig kunt sturen op resultaat.

Met een platform van database, kaart & dashboard kun je buurten vergelijken en isolatiewaarden monitoren. Bovendien kun je energiecoaches en isolatiebedrijven benchmarken op hun effectiviteit: wie bereikt het meest, wie heeft de beste conversie, en waar is meer moeite nodig?

Een vergelijkbare methodiek wordt al toegepast als rapportagemiddel bij de verduurzaming van sporthallen middels omgevingswarmte. Deze aanpak is daarbij door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland goedgekeurd als een effectief middel om voortgang te meten. Door deze methodiek worden investeringen gedaan met de hoogste return on investment (ROI), wat verspilling voorkomt en zorgt voor maximale impact van je duurzaamheidsbudget.

Wil je meer weten over de methodiek en hoe deze ingezet zou kunnen worden in jouw projecten? Boek een demo!

Neem contact met ons op!

Wilt u weten wat wij voor uw organisatie kunnen betekenen? Neem dan gerust contact met ons op voor een vrijblijvende demo. Heeft u bijzondere wensen? Geen probleem! Laat hier uw gegevens achter, dan maken wij een afspraak om uw wensen te bespreken.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.