Blog: Welkom in Integralië

28-05-2024

Door: Dominique Goes

Eind april was ik deelnemer aan de slotmanifestatie van de City Deal Openbare Ruimte. Deze manifestatie had de prikkelende titel ‘Welkom in Integralië’. Integralië is het maakbare en bestemde land voor integrale stedelijke ontwikkeling van ambities naar uitvoering.

Concurrentie is het woord dat bij mij bleef kleven. De concurrentie tussen de krapte in de ondergrond en de daaraan gekoppelde opgaven voor de wereld boven het aardoppervlak. We zijn allemaal aan de slag om onze plek te claimen. Netbeheerders in Electra en Water, Telecombedrijven en ja die oude gasleiding ligt er ook nog steeds terwijl gemeenten ook nadenken over toekomstbestendige energievoorziening middels warmtenetten. Oh ja een beetje afvoer van riolering en het zorgen voor droge voeten en dus het afvoeren (of opslaan) van regenwater, maakt het handelen voor de bovengrondse activiteiten in de ondergrond zeer uitdagend. Last but not least moet de natuur hier ook nog een plekje krijgen, of eigenlijk overhouden.

Bron: Routekaart ‘Op weg naar Integralië

Wanneer wij inzoomen op de inrichting van de openbare bovengrondse ruimte, zijn de ambities natuurlijk zeer uitdagend. Klimaat verandert, waardoor de wens van een prettige groene stedelijke leefomgeving maakt dat deze moet concurreren met de energieopgave, dus in praktijk tegen bijvoorbeeld nieuwe wijktransformatorhuisjes die de energietransitie mogelijk moet maken. Hoe ziet de straat van 2050 eruit met het oog op mobiliteit maar ook recreëren dicht bij huis, en welke plek geven wij in al die afwegingen aan biodiversiteit?

Naast deze fysieke opgave, komt nog een heel interessante uitdaging; hoe informeren wij elkaar? Het is goed voorstelbaar hoeveel partijen een rol spelen in het beheren, ontwikkelen en toekomst-proof maken op de verschillende opgaves. Hoe zorgen we voor optimale informatiestromen, benutten wij de mogelijkheden die data in zich heeft en voor de juiste uitwisseling?

Veel vragen waar wij stapje voor stapje met elkaar (integraal) antwoorden op mogen verzinnen. Binnen Duurzaamheidskaart proberen wij onze bijdrage te leveren door het bieden van verschillende thema’s zoals Warmte- en Zon-inzicht op het energievraagstuk en Hitte- Groen-inzicht als onderscheidende kaartproducten. De Klimaat Adaptatie Monitor is ons antwoord op de monitoringsvraag op de klimaatambities. We zijn druk met gebruikers vanuit verschillende invalshoeken om onze bijdrage op antwoorden continue te verbeteren. Het koppelen van klimaat en energie expertise aan Geo-informatie producten is onze inzet. We ontwikkelen ons platform en de benodigde inzichten met en voor onze opdrachtgevers.

Bron: Routekaart ‘Op weg naar Integralië

Neem contact met ons op!

Wilt u weten wat wij voor uw organisatie kunnen betekenen? Neem dan gerust contact met ons op voor een vrijblijvende demo. Heeft u bijzondere wensen? Geen probleem! Laat hier uw gegevens achter, dan maken wij een afspraak om uw wensen te bespreken.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.